Prezentare VideoCardul si dosarul unic de sanatate
Să luăm câteva scenarii din viaţa reală, pe care cardul şi fişa unică le rezolvă elegant în beneficiul medicului şi implicit al pacientului:

1. Un copil ajunge la urgenţă în stare de inconştienţă. Medicul din urgenţă accesează fişa electronică unică a copilului şi este informat privind bolile preexistente şi tratamentele administrate anterior, indicând medicului posibila cauză a pierderii cunoştinţei şi permite astfel alegerea conduitei terapeutice optime, crescând şansele de însănătoşire a copilului.

2. O femeie cu risc crescut cardiovascular urmează un tratament cronic cu statine. Se prezintă în regim privat la medicul ginecolog şi i se administrează un tratament antifungic. ICMed avertizează medicul asupra interacţiunilor potenţial severe între medicaţia hipolipemiantă şi cea antifungică, astfel încât medicul poate evita situaţia periculoasă.

3. O tânără se prezintă la medicul ginecolog pentru recoltarea unui frotiu cervical în cadrul screening-ului de cancer de col uterin. Proba este analizată într-un laborator specializat, iar rezultatul este disponibil în format electronic medicului specialist ginecolog prin sistemul ICMed. Acelaşi rezultat, precum şi recomandările medicilor specialişti vor fi accesibile şi medicului de familie prin folosirea cardului de sănătate, în cazul în care tânăra se prezintă la medicul ei de familie, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la laborator sau la medicul ginecolog. În funcţie de aceste recomandări, medicul de familie va îndruma pacienta către alte servicii de specialitate.

4. Un pacient se prezintă la medicul de familie pentru ridicarea reţetei cu tratament antihipertensiv şi antidiabetic. Medicul verifică rezultatele de laborator din ICMed şi recunoaşte efectele adverse renale datorită medicației antihipertensive şi o decompensare a diabetului, fără ca pacientul să fie nevoit să se deplaseze după aceste rezultate la laborator, în același timp menţinând o securitate crescută a datelor prin folosirea cardului. Pacientul este îndrumat către ambulatoriul de specialitate cu
valorile din sistem.

Cazurile arată utilitatea practică a fişei electronice unice dublată de cardul electronic de sănătate. Un medic se confruntă deseori cu un pacient pentru prima dată şi nu are acces la totalitatea informaţiilor medicale necesare îngrijirii
bolnavului.

Pacientul poate fi comatos sau stuporos, poate urma diverse tratamente, pe care nu și le mai aminteşte, starea sa poate suferi modifcări evidențiate în analizele de laborator efectuate într-o unitate la distanţă, analize pe care pacientul nu le
deţine la momentul consultaţiei sau alte informații critice din punct de vedere medical, precum alergii şi evenimente perianestezice.

În acel timp scurt între primul contact al medicului cu pacientul şi momentul în care medicul trebuie să ia o decizie critică pentru pacient, este rareori posibil să obţii toate informaţiile medicale relevante, oricât de vorbareț ar fi pacientul şi independent de grosimea dosarului medical pe care acesta îl poartă cu el.